confusion - онтологија

брканица повеќе

мн. брканици
Вид збор: Именка, женски род
мешаница, метеж
Албански: ngatërrim

бунило повеќе

мн. бунила
Вид збор: Именка, среден род
Состојба на полусвест, обично при болест со висока температура.
Употреба: Медицина

забуна повеќе

мн. забуни
Вид збор: Именка, женски род
збунетост, несигурност, недоумица
Албански: konfuzion

збркотија повеќе

мн. збркотии
Вид збор: Именка, женски род
мешаница, бркотија, бркотница

конфузија повеќе

конфузијата
Вид збор: Именка, женски род
метеж, збунетост, нејасност

мешаница повеќе

мн. мешаници
Вид збор: Именка, женски род
метеж, безредие, немир
Албански: tollovi

папазјанија повеќе

мн. папазјании
Вид збор: Именка, женски род
конфузија, збрка, метеж
Албански: konfuzion
Употреба: Преносно значење

побркување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
побрка

сметеност повеќе

Види и: сметен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
сметен

сплетканост повеќе

Види и: сплеткан (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
сплеткан

шашарма повеќе

Види и: шашма (ж.)
мн. шашарми
Вид збор: Именка, женски род
сплетка, збрка, забуна
Турски: şaşmak
Употреба: Разговорно

шашма повеќе

мн. шашми
Вид збор: Именка, женски род
забуна, шега, несериозно нешто
Турски: şaşmak
Употреба: Разговорно

шаштисување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шашардисување