Пејоратив - категорија

шашав повеќе

шашави
Вид збор: Придавка
будлест, луд, несериозен, неодвоворен, налудничав
Англиски: crazy

шепури повеќе

(се) шепурат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се однесува наметливо и арогантно.
Англиски: puff up

Шиптар повеќе

мн. Шиптари
Вид збор: Именка, машки род
Погрдно за Албанец.
Албански: Shqiptar

штркле повеќе

мн. штрклевци
Вид збор: Именка, машки род
За човек танок и висок, со долги нозе како штрк.

шупелка повеќе

мн. шупелки
Вид збор: Именка, женски род
празноглав, шуплив човек
Англиски: dope

шурува повеќе

шуруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се дружи со некого.
Англиски: join

шутрак повеќе

мн. шутраци
Вид збор: Именка, машки род
несмасен човек
Англиски: fool, jerk Албански: njeri i pagdhendur
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - џ - ш