Дијалектен збор - категорија

обави повеќе

обават
Вид збор: Глагол, свршен
сврши, изврши
Англиски: carry out Српски: обавити

обара повеќе

обараат
Вид збор: Глагол, свршен
побара
Англиски: ask for Албански: kërkoj

обата повеќе

Вид збор: Број
(без член) Само за лица од машки род - и едниот и другиот.
Англиски: both
обајцата
Англиски: both

обед повеќе

мн. обеди
Вид збор: Именка, машки род
ручек
Англиски: lunch

обедува повеќе

обедуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
руча
Англиски: lunch

облажи повеќе

облажат
Вид збор: Глагол, свршен
омрси
Албански: han knaqet
(се облажи) се омрси
Албански: ëmbëlsohet

облака повеќе

облакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
облекува
Англиски: dress

облога повеќе

мн. облоги
Вид збор: Именка, женски род
облог
Албански: bast, kaull

обод повеќе

мн. ободи
Вид збор: Именка, машки род
Искривен дел околу шеширот што држи сенка.
Англиски: brim Српски: обод
Примери:
Црна паларија со широк обод.
Дел од тркалото врз кој се монтираат гумите.
Англиски: rim Српски: обод

обрезан повеќе

Види и: обреже (св.)
обрезани
Вид збор: Придавка
обрежан
Англиски: circumcised

обрне повеќе

обрнат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврти, заврти нешто на друга страна.
Англиски: turn Албански: kthehet
(се обрне) се сврти, се заврти, се обѕрне
Англиски: turn Албански: kthehet

обујало повеќе

Види и: објало (ср.)
мн. обујала
Вид збор: Именка, среден род
(обично во мн.) објало

овај повеќе

Вид збор: Заменка
овој
Англиски: this

овега повеќе

Вид збор: Заменка
овој
Англиски: this

оглав повеќе

мн. оглави
Вид збор: Именка, машки род
свршувачка
Англиски: marriage Албански: fejesë

оглави повеќе

(се) оглават
Вид збор: Глагол, свршен
Договори свршувачка, (се) сврши.
Англиски: engage

оговара повеќе

оговараат
Вид збор: Глагол, несвршен
озборува
Англиски: gossip Српски: оговара

огоди повеќе

(се) огодат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) сврши
Англиски: engage

оданаде повеќе

Вид збор: Прилог
одонде

одведнаш повеќе

Вид збор: Прилог
одеднаш, одеднашка
Англиски: suddenly

одвива повеќе

Види и: одвие (св.)
(се) одвиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
одвие
Англиски: develop Албански: zhvillon

одвише повеќе

Вид збор: Прилог
Прекумера, премногу; излишно.

одело повеќе

мн. одела
Вид збор: Именка, среден род
костум
Англиски: suit Српски: одело

одило повеќе

мн. одила
Вид збор: Именка, машки род
стапало
Англиски: sole

одмет повеќе

Види и: одметне (св.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
одбивање, отфрлање, исклучување
Англиски: rejection

одонаде повеќе

Вид збор: Прилог
одонде

одредиште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цел, насока, дестинација
Англиски: target

одудри повеќе

одудрат
Вид збор: Глагол, свршен
Се разликува, упаѓа во очи.
Англиски: stand out Српски: одударати

ожали повеќе

ожалат
Вид збор: Глагол, свршен
ужали, нажали
Англиски: mourn

ојде повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
отиде

оклагија повеќе

мн. оклагии
Вид збор: Именка, женски род
Стапче со кое се сучат кори.
Англиски: rolling pin Турски: oklava Албански: okllagi

околчест повеќе

околчестиот
Вид збор: Придавка
Што е со тркалезна форма.
Англиски: oval

олош повеќе

Вид збор: Именка, машки род
изрод, багра, џган
Англиски: scum Српски: олош

олтица повеќе

Види и: алтица (ж.)
мн. олтици
Вид збор: Именка, женски род
алтица

омјаз повеќе

мн. омјази
Вид збор: Именка, машки род
лице, изглед на лицето
Англиски: feature

опита повеќе

опитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави прашање, праша.
Англиски: inquire Албански: pyes
(се опита) се праша
Англиски: ask Албански: pyes

опклада повеќе

мн. опклади
Вид збор: Именка, женски род
облог
Англиски: bet

оправа повеќе

Вид збор: Именка, женски род
облека, руба
Англиски: clothes

опрчи повеќе

опрчат
Вид збор: Глагол, свршен
Подигне, напрчи нос, уста, опашка.
Англиски: stiffen Албански: ngren bisht

опул повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
поглед
Англиски: look

опули повеќе

опулат
Вид збор: Глагол, свршен
Отвори очи.
Албански: hap sytë

освета повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
одмазда
Англиски: revenge Српски: освета

осветник повеќе

мн. осветници
Вид збор: Именка, машки род
одмаздник
Англиски: avenger Српски: осветник

осветнички повеќе

осветничкиот
Вид збор: Придавка
одмазднички
Англиски: revengeful Српски: осветнички

осветољубив повеќе

осветољубиви
Вид збор: Придавка
Што не заборава навреда, што секогаш сака да се одмазди.
Англиски: vindictive Српски: осветољубив

осека повеќе

(едн.) осеката
Вид збор: Именка, женски род
Повлекување на водата на крајбрежјето како резултат на гравитацијата на Месечината.
Англиски: low tide Српски: осека Албански: zbaticë

осип повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Реакција на кожата како резултат на алергија или инфекција.
Англиски: rash Српски: осип

осипе повеќе

(се) осипат
Вид збор: Глагол, свршен
сосипе, растури, расфрли
Англиски: dissipate

осипне повеќе

осипнат
Вид збор: Глагол, свршен
засипне

ослони повеќе

(се) ослонат
Вид збор: Глагол, свршен
Зависи од (некого или нешто) за помош.
Англиски: rely on Српски: ослонити Албански: mbështetem Бугарски: осланям
Има доверба во некого или нешто.
Англиски: rely on Српски: ослонити Албански: mbështetem, kam besim

особа повеќе

мн. особи
Вид збор: Именка, женски род
индивидуа, лице, персона, фигура
Англиски: individual Српски: особа

острица повеќе

мн. острици
Вид збор: Именка, женски род
сечило
Англиски: edge Српски: оштрица

острогон повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
македонски даб
Латински: Quercus macedonica Англиски: oak Албански: dushk

отараси повеќе

отарасат
Вид збор: Глагол, свршен
Се ослободи од некого или нешто.
Англиски: get rid

отвара повеќе

Види и: отвора (несв.)
(се) отвараат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) отвора
Англиски: open

отвор повеќе

мн. отвори
Вид збор: Именка, машки род
Клуч, направа за отворање врата.
Англиски: key Албански: çelës

отпреми повеќе

отпремат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому финансиска компензација.
Англиски: compensate Српски: отпремити Албански: konpensoj

отпремнина повеќе

отпремнината
Вид збор: Именка, женски род
финансиска компензација
Англиски: severance pay Српски: отпремнина Албански: pagesë pëshkurtim nga punar

отприлика повеќе

Вид збор: Прилог
приближно, околу
Англиски: approximately Српски: отприлике

оттогај повеќе

Вид збор: Прилог
оттогаш
Англиски: since

отчекне повеќе

Види и: отцепи (св.)
отчекнат
Вид збор: Глагол, свршен
отцепи

офол повеќе

Вид збор: Придавка
горд, арогантен
Англиски: proud, arrogant

оче повеќе

мн. очиња
Вид збор: Именка, среден род
окце
Англиски: eye Албански: syçkë
темјанушка, синоличка
Англиски: violet Албански: vjpllcë

очебиен повеќе

Види и: очигледен (прид.)
очебијни
Вид збор: Придавка
очигледен
Англиски: obvious

очњак повеќе

мн. очњаци
Вид збор: Именка, машки род
Песји, кучешки заб.
Англиски: eyetooth Српски: очњак
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш