violet - онтологија

лила повеќе

Вид збор: Придавка
лилав
Употреба: Неменлив збор

лилав повеќе

лилави
Вид збор: Придавка
виолетов

љубичица повеќе

мн. љубичици
Вид збор: Именка, женски род
Шумско и полско цвеќе со темновиолетови или бели цветови, со пријатен мирис.
Латински: Viola odorata Албански: vjollcë
Употреба: Ботаника

оче повеќе

мн. очиња
Вид збор: Именка, среден род
темјанушка, синоличка
Албански: vjpllcë
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

синоличка повеќе

мн. синолички
Вид збор: Именка, женски род
планинска љубичица, теменуга, темјануга
Латински: Viola Албански: vjollcë
Употреба: Ботаника

сињоличка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
синоличка
Албански: vjollcë
Употреба: Ботаника

теменуга повеќе

Види и: темјанушка (ж.)
мн. теменуги
Вид збор: Именка, женски род
темјанушка
Латински: Viola odorata Албански: vjollcë
Употреба: Ботаника

темјанка повеќе

Види и: темјанушка (ж.)
мн. темјанки
Вид збор: Именка, женски род
темјанушка
Албански: vjollcë
Употреба: Ботаника , Поетски збор

темјануга повеќе

Види и: темјанушка (ж.)
мн. темјануги
Вид збор: Именка, женски род
темјанушка
Албански: vjollcë
Употреба: Ботаника

темјанушка повеќе

мн. темјанушки
Вид збор: Именка, женски род
Полско цвеќе, синоличка.
Латински: Viola odorata Албански: vjollcë. manushaqe
Употреба: Ботаника
Градинско цвеќе со појадри и различно обоени цветови.
Латински: Viola altaica Албански: vjollcë, manushaqe
Употреба: Ботаника