since - онтологија

делми повеќе

Вид збор: Сврзник
штом, нели
Турски: değil mi
Употреба: Архаизам

дилми повеќе

Вид збор: Сврзник
штом, кога, бидејќи, нели
Турски: değil mi
Употреба: Архаизам

наваму повеќе

Вид збор: Прилог
Во времето - од некој момент, од некое време до сега, до моментот на зборувањето.

откако повеќе

Вид збор: Сврзник
Во временски реченици да се назначи дека дејството во главната реченица ќе се изврши по дејството во зависната реченица.

откога повеќе

Вид збор: Сврзник
Во временски реченици за да се навести дејство по завршувањето на определено дејство.

оттогај повеќе

Вид збор: Прилог
оттогаш
Употреба: Дијалектен збор

оттогаш повеќе

Вид збор: Прилог
Од тој момент, од тоа време.