Геологија - категорија

формација повеќе

мн. формации
Вид збор: Именка, женски род
Во геологијата - рудни пластови создадени во текот на еден геолошки период.
Англиски: formation Албански: formacion, shtresë

фосил повеќе

мн. фосили
Вид збор: Именка, машки род
Скаменето растение или животно од некогашни геолошки периоди.
Англиски: fossil

фосилен повеќе

фосилни
Вид збор: Придавка
скаменет
Англиски: fossil
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш