Аугментатив - категорија

чалмиште повеќе

Види и: чалма (ж.)
мн. чалмишта
Вид збор: Именка, среден род
чалма

чантиште повеќе

Види и: чанта (ж.)
мн. чантишта
Вид збор: Именка, среден род
чанта
Англиски: briefcase

чешлиште повеќе

Види и: чешел (м.)
Вид збор: Именка, среден род
чешел
Англиски: comb

човечиште повеќе

Види и: човек (м.)
мн. човечишта
Вид збор: Именка, среден род
човек

чорапиште повеќе

Види и: чорап (м.)
мн. чорапишта
Вид збор: Именка, среден род
чорап
Англиски: sock

чорбиште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
чорба
Англиски: soup

чупиште повеќе

Види и: чупа (ж.)
мн. чупишта
Вид збор: Именка, среден род
девојчиште, момиште
Англиски: girl
б - в - г - д - ж - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш