син

синиот
Вид збор: Придавка
Ранг: 767
Кој има нијанса на една од основните бои на спектарот, кој има боја на безоблачно небо, побледен, посинет.
Англиски: blue Албански: i kaltër
Примери:
Сини очи.
Сино море. Сино небо.
Син фустан.
Син е од студ.
Сини колца под очите.
(разг.) Син камен.
Син патлиџан.
Сина крв.
Изведенки
сино прил.
Пример: Небото е сино.