грев м.
гревота ж.
грешавачка ж.
греши св. и несв.
огреши св.
прегрешение ср.
прегреши св.
батиса св.
вдлаби св.
воспева несв.
втоне св.
длаби несв.
допее св.
запее св.
заплива св.
изнапее св.
испее св.
напее св.
натпева несв.
отиде св.
отпева несв.
отпее св.
пее несв.
понира несв.
попее св.
потоне св.
потопи св.
потпева несв.
потпевне св.
потпее св.
препее св.
пропадне св.
пропее св.
распее св.
синус м.
синусов прид.
спушти св.
тананика несв.
тоне несв.
туне несв.
удави св.
делми сврз.
дилми сврз.
жила ж.
запрли св.
испрли св.
наваму прил.
нагори св.
опрли св.
откако сврз.
откога сврз.
оттогај прил.
оттогаш прил.
прли несв.
Синти само мн.
смади несв.
смадоса св.
сприли св.
басист м.
безбожник м.
бессемеен прид.
блудник м.
гревовен прид.
гревовник м.
грешен прид.
грешник м.
единец м.
единичен прид.
еднокреветен прид.
едносед м.
еднофазен прид.
едноцифрен прид.
жилест прид.
конкубина ж.
немачка ж.
нечестив прид.
пеанија ж.
певец м.
певица ж.
пеење ср.
пејач м.
пејачка ж.
пејачки прид.
пенушка ж.
песмалија м.
песнарија м.
песнопејче ср.
песнопоец м.
песнопојка ж.
поединечен прид.
пој м.
порочен прид.
пцалт м.
распеан прид.
распеано прил.
самак м.
самец м.
самица ж.
самка ж.
самокуќник м.
самокуќница ж.
сингл м.
тананикање ср.
туркиџија м.
фрфало ср.
сериозен прид.
стајување ср.
тонење ср.
тунење ср.
еднина ж.
певлив прид.
сингулар м.
сингуларен прид.
синологија ж.
синусоида ж.
синолошки прид.
еднореден прид.
синолог м.
едноклеточен прид.
еднособен прид.
едночлен прид.
еднослоен прид.
еднорак прид.
еднотомник м.
едномоторен прид.

грев

мн. гревови
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 1161
1. Постапка со која се кршат верските правила, божјите заповеди.
Англиски: sin Албански: mëkat
Употреба: Религија
Примери:
Смртен грев.
2. Неправилна, лоша постапка; прекршување на моралните норми.
Англиски: sin Албански: mëkat, gjynah
Употреба: Преносно значење
Примери:
Нема поголем грев од тоа да ја предадеш татковината.
Изрази
Гревот да те фати - клетва.
Ќе те фати гревот - ќе страдаш.
Гревот на мевот - никому ништо.
Гревот не си го дава - многу е скржав.
Грев ми (ти, му...) е - жал ми е.
За грев е - за жалење е.
Не ти е грев? - треба да ти е жал.
Му падна грев - го фати жал.
Ќе му ги гледа гревовите - ќе го гледа како се мачи.
Гревовите не му се гледаат - тежок му е животот.
Ќе му ги бере гревовите - мачи некого.
Ќе им ги остави гревовите - ништо нема да им остави на наследниците.