rise - онтологија

виши повеќе

вишат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се крева, лета нагоре, во височините.
Албански: ngrihet
(се виши) Се крева, лета нагоре сѐ повисоко, во височините.
Албански: ngrihet

вишнее повеќе

вишнеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се издига, стои високо.

вознесе повеќе

вознесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вознесе) се крене, се дигне
Албански: ngrit, lavdëroj

дигне повеќе

Види и: крене (св.)
дигнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се дигне) Се крене на повисоко.
Албански: rritet
(се дигне) Се исправи, потстане, стане.
Албански: zgjatet

доизвиши повеќе

Види и: извиши (св.)
(се) доизвишат
Вид збор: Глагол, свршен
Се извиши до крај, сосема.

извиши повеќе

Види и: виши (несв.)
извишат
Вид збор: Глагол, свршен
Се крене, се издигне високо над површината на земјата.
Албански: çohem
Прави да се крене, да се издигне високо над површината на земјата.
Албански: çohem

изгрева повеќе

изгреваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Излегување, појавување на небесно тело, обично за сонцето и месечината.

издига повеќе

Види и: дига (несв.)
издигаат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Крева, крене нагоре, виши, извиши.
Албански: ngrit
(се издига) Се виши, се извишува, стои високо.
Албански: ngrit
(се издига) Се крева, се движи нагоре.
Албански: ngrit

издигне повеќе

издигнат
Вид збор: Глагол, свршен
За дел од телото - подигне, направи движење нагоре.
Албански: ngre
(се издигне) За небесно тело - Сонце.
Албански: ngre
(се издигне) Се крене над некоја поранешна положба, состојба и сл.
Албански: ngre, çoj

излезе повеќе

излезат
Вид збор: Глагол, свршен
За небесно тело - изгрее, се појави на небесниот свод.
Албански: ngritje

изнакрене повеќе

Види и: крене (св.)
изнакренат
Вид збор: Глагол, свршен
Крене повеќемина по нешто; крене многу нешта.

искачи повеќе

Види и: качи (св.)
искачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се искачи) се зголеми
Албански: zmadhoj

качи повеќе

качат
Вид збор: Глагол, свршен
(се качи) Се зголеми, скокне температура, цена, вредност.
Албански: hip, rrit

крили повеќе

крилат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се издига (духовно и морално) како cо крилја.
Албански: ngritem
Употреба: Преносно значење

набуи повеќе

набујат
Вид збор: Глагол, свршен
Бујно порасне, нарасне.
Употреба: Поетски збор

надигне повеќе

Види и: дигне (св.)
надигнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се надигне) Се крене високо, се извиши.
Албански: ngre

надојде повеќе

надојдат
Вид збор: Глагол, свршен
Нарасне, дотече (за води); дојде, се појави во поголема мера.
Албански: rritet

напредува повеќе

Види и: напредне (св.)
напредуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се издига, оди на повисоко место, функција во службата.
Албански: rtitet

нарасне повеќе

нараснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се крене, се зголеми по обем, надојде (за река, вода).
Албански: zmadhohet, ngirtet

повиши повеќе

повишат
Вид збор: Глагол, свршен
Изрази нешто во повисок степен.

покачи повеќе

покачат
Вид збор: Глагол, свршен
Подигне до определена височина.
Албански: ngrit
Зголеми цена, степен, вредност и сл.
Албански: ngrit
(се покачи) Се зголеми цена, вредност, степен и сл.
Албански: ngrit

поткачи повеќе

поткачат
Вид збор: Глагол, свршен
Зголеми, повиши малку цена.
Албански: hip, rrit
Употреба: Економија , Ретко

потстане повеќе

потстанат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане малку, се поткрене.

приподигне повеќе

приподигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Дигне малку или уште малку, подигне малку.
(се приподигне) Се дигне малку, се подигне на повисоко.
(се приподигне) Се дигне малку, се исправи.

припоткрене повеќе

припоткренат
Вид збор: Глагол, свршен
Се крене малку, се поткрене на повисоко.
(се припоткрене) Се крене малку, се поткрене на повисоко.
(се припоткрене) Се крене малку, се исправи, потстане.

раѓа повеќе

раѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се раѓа) За сонцето - излегува, се јавува.
Албански: lind
(се раѓа) се јавува, се создава
Албански: rjedh
Употреба: Преносно значење

развиши повеќе

(се) развишат
Вид збор: Глагол, свршен
Издигне нагоре, нависоко.
Примери:
Виножито еве се развиши над нас.

развишува повеќе

Види и: развиши (св.)
(се) развишуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се дига високо.

растане повеќе

Види и: стане (св.)
растанат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане - за сите, за многу.
Албански: ngrihem, çohem
Примери:
Друшки веќе растанале.

растанува повеќе

Види и: растане (св.)
растануваат
Вид збор: Глагол, несвршен
растане
Албански: ngrihem, çohem

скокне повеќе

скокнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се измени реско.

стане повеќе

станат
Вид збор: Глагол, свршен
Дигне се во заштита на некого, на нешто; приготви се за борба.