reason - онтологија

акал повеќе

(едн.) акалот
Вид збор: Именка, машки род
ум, памет
Турски: akıl
Употреба: Разговорно

оправдание повеќе

Види и: оправда (св.)
мн. оправданија
Вид збор: Именка, среден род
причина, основаност
Албански: arsyetim
Употреба: Архаизам

памет повеќе

(едн.) паметта
Вид збор: Именка, женски род
(обично м.) ум, разум
Албански: mend

повод повеќе

мн. поводи
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што е поттик или околност да се преземе нешто за кое има друга причина.
Албански: shkas

право повеќе

мн. права
Вид збор: Именка, среден род
Законска основа, причина.
Албански: arsye

причина повеќе

мн. причини
Вид збор: Именка, женски род
Повод, основа за некое дејство, случување.
Албански: shkak

разлог повеќе

мн. разлози
Вид збор: Именка, машки род
причина

разум повеќе

(едн.) разумот
Вид збор: Именка, машки род
Способност на човека логички да мисли, да расудува.
Албански: kuptim

расудност повеќе

Види и: расуден (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
расуден

рацио повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Свесност, свест, резон, разум, човекова способност или развиено чувство за спознавање, за откривање и за определување на вистинското и на доброто.
Латински: ratio

резон повеќе

(едн.) резонот
Вид збор: Именка, машки род
Разумна основа за извршување некакво дејство.

себап повеќе

мн. себапи
Вид збор: Именка, машки род
причина, повод
Турски: sebep Албански: arsye, sebep