pretend - онтологија

афектира повеќе

афектираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се преправи, се преправа, се однесува, реагира неприродно.

издаде повеќе

издадат
Вид збор: Глагол, свршен
(се издаде) се претстави
Албански: prezantoj

инсценира повеќе

инсценираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изведе, изведува определени привидни дејства за да доведе некого во заблуда.
Албански: inscenim
Употреба: Преносно значење

исчанчи повеќе

исчанчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) Искриви, изврши нешто.
Албански: praptoj, prish syt
Употреба: Преносно значење , Разговорно

накокори повеќе

(се) накокорат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наперчи, се направи важен.

направи повеќе

направат
Вид збор: Глагол, свршен
(се направи) Си даде некаков изглед, се преправи, се престори.
Албански: pretendoj

поглуми повеќе

Види и: глуми (несв.)
поглумат
Вид збор: Глагол, свршен
Глуми малку, некое време.

позира повеќе

позираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се однесува како позер, е позер.
Албански: pretendoj
Употреба: Преносно значење

прави повеќе

прават
Вид збор: Глагол, несвршен
Претставува некого таков како што не е.
Албански: pretendon
(се прави) Се прикажува, се покажува во некаква состојба.
(се прави) се преправа

преправи повеќе

преправаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се преправи) Лажно се претстави (како болен, загрижен итн.)
Албански: shtirrem, bëhem

престори повеќе

престорат
Вид збор: Глагол, свршен
(се престори) Се покаже, се претстави поинаков отколку што е.
Албански: pretendoj

претендира повеќе

претендираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изрази, изразува претензии за нешто, бара, истакне, истакнува свои права на нешто.

претстави повеќе

претстават
Вид збор: Глагол, свршен
(се претстави) Се прикаже како некаков.
Албански: u prezantua

чанчи повеќе

Види и: исчанчи (св.)
(се) чанчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се криви, прави нешто извештачено при движење.