imagine - онтологија

види повеќе

видат
Вид збор: Глагол, свршен
(се виде) Му се стори, му се причини дека нешто се случило или дека ќе се случи.
Албански: imagjinon
Употреба: Безлично

вообрази повеќе

вообразат
Вид збор: Глагол, свршен
Претстави, замисли, измисли нешто што не постои.
Албански: imagjinoj

замисли повеќе

Види и: мисли (несв.)
замислат
Вид збор: Глагол, свршен
Создаде претстава за некого или за нешто.
Албански: imagjinoj
(се замисли, обично несв.) Создаде некаква претстава за себеси.
Албански: imagjinoj

имагинира повеќе

имагинираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Си создава слика, претстава за нешто, замислува, измислува.

мисли повеќе

мислат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се мисли) Се замислува, вообразува.
Албански: imagjinon

претстави повеќе

претстават
Вид збор: Глагол, свршен
(си претстави) Си замисли, си создаде слика во мислите.
Албански: imagjinoj

слика повеќе

сликаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Претставува во мислите.
Албански: imagjinon
Употреба: Преносно значење
(се слика) Се претставува во фантазијата.
Албански: imagjinatë
Употреба: Преносно значење

смета повеќе

сметаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се смета) Се прима како нешто; се мисли, се претполага.
Албански: imagjinoj

стори повеќе

сторат
Вид збор: Глагол, свршен
Помисли нешто за друго или некого за друг.
Албански: mu bë, mu duk

чини повеќе

чинат
Вид збор: Глагол, несвршен
Замислувајќи се себе си, сметајќи се себе си.
Албански: imagjinoj, supozoj
Употреба: Разговорно