gipsy - онтологија

ѓупкин повеќе

ѓупкини
Вид збор: Придавка
Што припаѓа на ѓуптин.
Турски: Kıpti
Употреба: Разговорно

Ѓуптин повеќе

мн. Ѓупци
Вид збор: Именка, машки род
Ром, Циганин
Употреба: Груб збор

манга повеќе

мн. манги
Вид збор: Именка, машки род
Погрден назив за Циганин, односно Ром.
Албански: manga, fjalë fyese për rom
Употреба: Пејоратив , Разговорно

манго повеќе

Види и: манга (м.)
мн. манговци
Вид збор: Именка, машки род
манга

фараон повеќе

мн. фараони
Вид збор: Именка, машки род
циганин
Албански: jevg, maxhup
Употреба: Иронично , Преносно значење

Циганин повеќе

мн. Цигани
Вид збор: Именка, машки род
Погрден назив за Ром.
Турски: Çingene
Употреба: Груб збор

цигански повеќе

циганска
Вид збор: Придавка
Што му припаѓа на Циганин.
Употреба: Груб збор
Во кој живеат Цигани.
Употреба: Груб збор
Што му е својствен на Циганин.
Употреба: Груб збор
Недобро, некултурно; на цигански начин.