fruit - онтологија

дар повеќе

мн. дарови
Вид збор: Именка, машки род
плод
Албански: fryt

емиш повеќе

(едн.) емишот
Вид збор: Именка, машки род
овошје
Турски: yemiş Албански: pemë, fruta
Употреба: Архаизам , Гастрономија

леб повеќе

мн. лебови
Вид збор: Именка, машки род
плод, јатка

оброди повеќе

обродат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде многу род, роди, народи нешто во голем број.
Албански: jep shumë fruta
Употреба: Народна поезија

ововче повеќе

Види и: овошка (ж.)
мн. ововчиња
Вид збор: Именка, среден род
овошка

овошје повеќе

мн. овошја
Вид збор: Именка, среден род
Плодови од овошни растенија што служат за исхрана.
Албански: pemë, frutë
Употреба: Ботаника , Гастрономија

плод повеќе

мн. плодови
Вид збор: Именка, машки род
Сиот род на едно растение што се користи за јадење.
Српски: плод Албански: frut Бугарски: плод
Употреба: Гастрономија
(само едн.) Кај растение орган што се развива од цветот и содржи семе.
Албански: frut
Употреба: Ботаника

пород повеќе

(едн.) породот
Вид збор: Именка, машки род
род, плод
Албански: fryt

род повеќе

мн. родови
Вид збор: Именка, машки род
плод, рожба
Албански: frut

рожба повеќе

мн. рожби
Вид збор: Именка, женски род
род, плод
Употреба: Народна поезија

ситница повеќе

мн. ситници
Вид збор: Именка, женски род
Овошка со ситен плод, најчесто круша.
Албански: frutë e imët
Примери:
Два товара круши ситници.

стамболка повеќе

мн. стамболки
Вид збор: Именка, женски род
Вид на некои овошја и нивните плодови (круша, јаболко, слива).
Албански: lloj fruta, stambollka
Употреба: Ботаника , Гастрономија