excuse - онтологија

алиби повеќе

мн. алибија
Вид збор: Именка, среден род
Изговор, оправдување за неуспешен потфат или постапка.
Албански: justifikim
Употреба: Преносно значење

извинение повеќе

мн. извиненија
Вид збор: Именка, среден род
Тоа што се наведува како причина за оправдување.
Албански: ndjes, falje

извини повеќе

извинат
Вид збор: Глагол, свршен
Прости некому, не земе за зло нечија постапка.
Албански: falje
Ослободи од одговорност, оправда.
Албански: falje

изговор повеќе

мн. изговори
Вид збор: Именка, машки род
Оправдание за нешто што не е сторено.
Албански: arsye, justifikim

изговори повеќе

изговорат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изговори) Се оправда пред некого, наведе некаква причина за неисполнување, неизвршување на нешто.
Албански: justifikon

моли повеќе

молат
Вид збор: Глагол, несвршен
Како прашање кога нешто не е јасно или не е слушнато добро.
Албански: kërkoj ndjesë

мрда повеќе

мрдаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ја избегнува вистината, заобиколува; избегнува некоја обврска.
Албански: justifikohem
Употреба: Преносно значење

мрдалка повеќе

мн. мрдалки
Вид збор: Именка, женски род
изговор

мрдање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
избегнување
Албански: ikje, largim
Употреба: Преносно значење

опрости повеќе

опростат
Вид збор: Глагол, свршен
Прости нечија вина, грешка, постапка и сл.
Албански: fal

опроштение повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
прошка
Употреба: Архаизам

покритие повеќе

мн. покритија
Вид збор: Именка, среден род
Оправдување, причина, изговор, логично објаснување на сопствените постапки.
Албански: arsyetim, justifikim
Употреба: Преносно значење

правда повеќе

(се) правдаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) оправда, (се) оправдува
Албански: arsyetoj

прости повеќе

простат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде прошка, прости нешто (казна, лоша постапка, грешка).
Албански: falë
Во императив, во директен говор, во учтива форма.
Албански: më fal

проштение повеќе

Вид збор: Именка, среден род
извинение, простување