entertainment - онтологија

егленџе повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Разонодување или интересен муабет.
Турски: eğlence
Употреба: Архаизам , Разговорно

забава повеќе

мн. забави
Вид збор: Именка, женски род
Разонода, пријатен помин.
Албански: argëtim

задоволство повеќе

мн. задоволства
Вид збор: Именка, среден род
забава, разонода, уживање
Албански: knaqësi, argëtim

занимација повеќе

мн. занимации
Вид збор: Именка, женски род
забава, разонода
Употреба: Разговорно

развлечение повеќе

мн. развлеченија
Вид збор: Именка, среден род
разонода
Употреба: Архаизам

разонода повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Тоа што разонодува, што причинува задоволство, забава, разведрување.
Примери:
Во часовите на разонода.

разонодување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) разонодува

шенење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
забава
Употреба: Разговорно