branch - онтологија

вејка повеќе

мн. вејки
Вид збор: Именка, женски род
гранка од дрво
Употреба: Ботаника

гранка повеќе

мн. гранки
Вид збор: Именка, женски род
Ветка, вејка од дрво.
Албански: degë
Употреба: Ботаника

деловница повеќе

мн. деловници
Вид збор: Именка, женски род
Претставништво, филијала на претпријатие или институција.
Употреба: Економија

изданок повеќе

мн. изданоци
Вид збор: Именка, машки род
Потомок, род, пород на едно семејство, фамилија, племе.
Албански: pasardhës
Употреба: Преносно значење

испостава повеќе

мн. испостави
Вид збор: Именка, женски род
Претставништво, филијала на компанија или институција.
Српски: испостава
Употреба: Дијалектен збор

клон повеќе

мн. клонови
Вид збор: Именка, машки род
Гранка, дел од голема културна, стопанска или друга установа.
Албански: degë, filialë

огранок повеќе

мн. ограноци
Вид збор: Именка, машки род
Помала организациска единица, понизок дел од организација, партија и сл.

подружница повеќе

мн. подружници
Вид збор: Именка, женски род
Филијала, друштво, основна клетка на поголема организација.
Албански: degë, filial
Употреба: Административен термин , Економија

разгранок повеќе

мн. разграноци
Вид збор: Именка, машки род
дел од организација

род повеќе

мн. родови
Вид збор: Именка, машки род
вид, сорта
Албански: lloj

рпалец повеќе

мн. рпалци
Вид збор: Именка, машки род
Сува, скршена гранка.

филијала повеќе

мн. филијали
Вид збор: Именка, женски род
Оддел, клон на некое големо претпријатие, установа и др.
Албански: filialë, degë
Употреба: Економија