мол

мн. молови
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 9619
1. Еден од од двата тонски родови.
Англиски: minor key
Употреба: Музика и танц , Неменлив збор
2. Единица за мерење количество материја. Основна единица во меѓународниот систем (SI) на мерни единици. (симбол: mol)
Латински: mol Англиски: mol
Употреба: Физика , Хемија
Примери:
Еден мол е количество супстанција во кое се содржат ист број единки (атоми, молекули или јони) колку што се содржат во 12g од изотопот на јаглерод.