заб

мн. заби
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 613
1. Забите се цврсти органи, сместени во забни јамички (алвеоли) на горната и долната вилица од устата на човекот или животното.
Латински: dentes Англиски: tooth Српски: зуб Албански: dhëmb Бугарски: зъб
Употреба: Анатомија
Примери:
горни (долни) заби
предни заби
Имаше убави бели заби.
Ги стисна забите.
2. забец
Англиски: tooth Албански: dhëmb
Употреба: Технологија
3. Издаден дел од нешто во облик на заб.
Англиски: pinnacle Албански: majë, kulm
Примери:
Помеѓу два заба на кулата виде како се наведна една висока силуета.
4. Нешто што нагризува, разјадува, уништува.
Англиски: tooth Албански: dhëmb
Употреба: Преносно значење
Примери:
Беше поштеден од разјадувачкиот заб на соленото море.
Одамна веќе забот на зората ладно ја загриза темнината.
Изрази
Кучешки (песји) заб - заб меѓу предните заби и катниците.
Детето вади заби - на детето му никнуваат првите заби.
Вооружен до заби - премногу вооружен.
(Го) има (зеде) на заб - прогонува некого, му прави незгоди, пакост.
Има заби - за некој што е остар, непријатен, опасен.
Покаже заби - настапи остро.
Стега заби - храбро трпи, поднесува нешто.
Зборува низ заби - зборува одвај чујно, тивко, неразбирливо.
Заб не обелува - молчи, не проговара ни збор.
Му дошла душата во забите - многу се изморил, исцрпил.
Му дошла душата во забите - на умирање е, пред умирање е.
(книж.) Заб на времето - разорна сила на годините, на времето, пропаѓање поради долгото траење.
(библ.) Око за око, заб за заб - треба да се одмазди, да се врати на ист начин.
(посл.) Hа подарен коњ забите не му се гледаат - на подарокот не му се наоѓа мана.
Изведенки
1. запче ср.
мн. запчиња
дем. и хип.
2. запченце ср.
мн. запченца
3. забиште ср.
мн. забишта
аугм.