Филозофија - категорија

објект повеќе

мн. објекти
Вид збор: Именка, машки род
Нешто (предмет, појава, факт) кон кое е насочено човековото внимание или дејност.
Англиски: object Албански: objekt

објективизам повеќе

(едн.) објективизмот
Вид збор: Именка, машки род
Метод на испитување, проучување на опшествениот живот што се темели врз објективната реалност.
Англиски: objectivism Албански: objektivizëm

објективист повеќе

мн. објективисти
Вид збор: Именка, машки род
приврзаник на објективизмот
Англиски: objectivist

облик повеќе

мн. облици
Вид збор: Именка, машки род
Форма, начин на поcтоење.
Англиски: form Албански: formë

онтологија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дел од филозофијата што се занимава со севкупното поcтоење, што го проучува битието, неговите општи, фундаментални и конститутивни својства.
Англиски: ontology
а - в - г - д - е - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ш