object - онтологија

возрази повеќе

возразат
Вид збор: Глагол, свршен
Возврати со одговор, приговори, изрази несогласување.

забележи повеќе

забележат
Вид збор: Глагол, свршен
Приговори, изрази неодобрување.
Албански: bëj vërejtje

обжали повеќе

обжалат
Вид збор: Глагол, свршен
Поднесе жалба за донесено решение, пресуда со барање за повторно разгледување.
Употреба: Правда

објект повеќе

мн. објекти
Вид збор: Именка, машки род
Нешто (предмет, појава, факт) кон кое е насочено човековото внимание или дејност.
Албански: objekt
Употреба: Филозофија
Тоа што е изградено.
Албански: ndërtes
Употреба: Архитектура и градба
Збор во реченицата на кој се однесува или преминува глаголското дејство.
Албански: treguesi
Употреба: Граматика

предмет повеќе

мн. предмети
Вид збор: Именка, машки род
Конкретна материјална појава во просторот што може да се забележи со помош на сетилата.
Албански: objekt, send, gjë
објект
Албански: objekt
Употреба: Граматика

презборува повеќе

презборуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Возвраќа, не премолчува некому на добиена забелешка, приговор, укор и сл.

приговори повеќе

приговарат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи приговор, се спротивстави на туѓо мислење.
Албански: bëj ankesë, kundërshtoj

протестира повеќе

протестираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За меница - предаде на суд меничен протест.
Албански: protestoj, kundërshtoj
Употреба: Правда

работа повеќе

мн. работи
Вид збор: Именка, женски род
(почесто во мн.) Нешта, предмети, облека, покуќнина и сл.
Албански: send

рекламира повеќе

рекламираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Објави, објавува рекламација, вложи, вложува протест.
Албански: reklamoj

ствар повеќе

мн. ствари
Вид збор: Именка, женски род
предмет
Употреба: Правда , Разговорно