Деминутив - категорија

мавка повеќе

Види и: мава (несв.)
мавкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мава

мавца повеќе

Види и: маст (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
маст
Англиски: fat

мавче повеќе

Види и: маска (ж.)
мн. мавчиња
Вид збор: Именка, среден род
маска
Англиски: mule

магаричка повеќе

Види и: магарица (ж.)
мн. магарички
Вид збор: Именка, женски род
магарица
Англиски: donkey Албански: gomaricë

мајмунче повеќе

Види и: мајмун (м.)
мн. мајмунчиња
Вид збор: Именка, среден род
мајмун
Англиски: monkey Албански: majmun i vogël

мале повеќе

Види и: мајка (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
мајка
Англиски: mother

малечок повеќе

малечкиот
Вид збор: Придавка
мал, незрел
Англиски: little

малинка повеќе

Види и: малина (ж.)
мн. малинки
Вид збор: Именка, женски род
плод од малина
Англиски: raspberry

малкуцка повеќе

Вид збор: Прилог
малку
Англиски: little

масиче повеќе

Види и: масичка (ж.)
мн. масичиња
Вид збор: Именка, среден род
масичка
Англиски: table Албански: tavolinkë

масичка повеќе

Види и: маса (ж.)
мн. масички
Вид збор: Именка, женски род
Маса со ниски ногарки.
Англиски: table Албански: tavolinë e vogël

мацне повеќе

Види и: мака (несв.)
мацнат
Вид збор: Глагол, свршен
потопи
Англиски: dunk

маче повеќе

мн. мачиња
Вид збор: Именка, среден род
мачка
Англиски: cat

машинка повеќе

мн. машинки
Вид збор: Именка, женски род
машина
Албански: makinë, maqinë
Примери:
Машинка за бричење.

мевце повеќе

Види и: месо (ср.)
мн. мевца
Вид збор: Именка, среден род
месо

мекичок повеќе

Види и: мек (прид.)
мекичкиот
Вид збор: Придавка
мек
Англиски: soft

мекне повеќе

Види и: мека (несв.)
мекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испушти глас - ме.
Англиски: bleat

местенце повеќе

Види и: место (ср.)
мн. местенца
Вид збор: Именка, среден род
место

меурче повеќе

Види и: меур (м.)
мн. меурчиња
Вид збор: Именка, среден род
меур
Англиски: bubble Албански: fluskë

меше повеќе

Види и: мев (м.)
мн. мешиња
Вид збор: Именка, среден род
мев
Англиски: belly Албански: bark

мешка повеќе

Види и: меша (несв.)
мешкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
меша
Англиски: merge

милне повеќе

Види и: милува (несв.)
милнат
Вид збор: Глагол, свршен
Погали со рака.
Англиски: caress

мисирче повеќе

мн. мисирчиња
Вид збор: Именка, среден род
мисир, мисирка

младенче повеќе

мн. младенчиња
Вид збор: Именка, среден род
младенец
Англиски: newborn Албански: foshnje

младичок повеќе

младичкиот
Вид збор: Придавка
млад
Англиски: young

млекарче повеќе

мн. млекарчиња
Вид збор: Именка, среден род
млекар
Англиски: milkman Албански: qumshtshitës

момиче повеќе

мн. момичиња
Вид збор: Именка, среден род
мома
Англиски: maid Албански: vajzë

момоче повеќе

Види и: момок (м.)
мн. момочиња
Вид збор: Именка, среден род
момок
Англиски: servant

момуле повеќе

мн. момулиња
Вид збор: Именка, среден род
моме
Англиски: girl

морнарче повеќе

Види и: морнар (м.)
мн. морнарчиња
Вид збор: Именка, среден род
морнар
Англиски: sailor

мрасче повеќе

Види и: мраз (м.)
мн. мрасчиња
Вид збор: Именка, среден род
мраз
Англиски: ice

мрсулче повеќе

Види и: мрсул (м.)
мн. мрсулчиња
Вид збор: Именка, среден род
мрсул
Англиски: snot

муце повеќе

мн. муциња
Вид збор: Именка, среден род
муцка
Англиски: snout

муцуле повеќе

Види и: муце (ср.)
мн. муцулиња
Вид збор: Именка, среден род
муце
Англиски: mouth
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш