merge - онтологија

испомеша повеќе

испомешаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испомеша) Се меша едно со друго, меѓу себе.
Албански: përziej, shkrij

меша повеќе

мешаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Менува ред, распоред на нешто.
Албански: përziej

мешка повеќе

Види и: меша (несв.)
мешкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
меша
Употреба: Деминутив

прелева повеќе

Види и: прелее (св.)
прелеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се слева од едно во друго (боја, звук).
Албански: shkrihet në njëra tjetrën
(се прелева) Се слева едно во друго (боја, звук).
Албански: derdhet, shkrihet në njëra tjetrën

соедини повеќе

соединат
Вид збор: Глагол, свршен
Смеша, приведе во хемиско заемно дејство.
Албански: përziej
Употреба: Хемија

фузионира повеќе

фузионираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, извршува фузија.
Албански: fuzionoj
Употреба: Економија
(се фузионира) се соедини, се соединува, се спои, се спојува, се сврзе, се сврзува
Албански: fuzionohem, shkrihem
Употреба: Економија