Ботаника - категорија

жабјак повеќе

Види и: жабурнак (м.)
мн. жабјаци
Вид збор: Именка, машки род
жабурнак
Англиски: duckweed

жабјарник повеќе

Види и: жабурнак (м.)
мн. жабјарници
Вид збор: Именка, машки род
жабурнак
Англиски: duckweed

жабуњак повеќе

Види и: жабурнак (м.)
мн. жабуњаци
Вид збор: Именка, машки род
жабурнак
Англиски: duckweed

жабурина повеќе

Види и: жабурнак (м.)
мн. жабурини
Вид збор: Именка, женски род
жабурнак
Англиски: duckweed

жабурнак повеќе

мн. жабурнаци
Вид збор: Именка, машки род
Зелен слој од алги што се создава на површината на неистечна вода.
Англиски: duckweed Албански: sipërfaqe e gjelbërt e kënetës

жалфија повеќе

мн. жалфии
Вид збор: Именка, женски род
Лековита билка со пријатен ароматичен мирис.
Латински: Salvia officinalis Англиски: sage Албански: sherbelë

жарче повеќе

мн. жарчиња
Вид збор: Именка, среден род
Вид цвеќе со изразито црвени цветови, како жар, украсна жалфија.
Латински: Salvia splendens Англиски: sage Албански: sherbelë

желад повеќе

мн. желади
Вид збор: Именка, машки род
Плод од даб или бука.
Англиски: acorn Албански: lis

женшен повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Билка со здебелен корен што се употребува како стимулативно средство.
Латински: panaks ginseng Англиски: ginseng

жетварче повеќе

мн. жетварчиња
Вид збор: Именка, среден род
Вид јаболко што се бере во јули.
Англиски: apple Албански: mollë petrovke

жила повеќе

мн. жили
Вид збор: Именка, женски род
Оној дел од растението што избива од коренот во земјата и низ кој растението добива храна.
Англиски: root Албански: rrënjë

жили повеќе

жилат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта жили, корен (за млади, едногодишни гранки што се оставаат да пуштат жили за садење).
Англиски: root Албански: lëshon rrënjë, degëzohet

жилиште повеќе

мн. жилишта
Вид збор: Именка, среден род
жила
Англиски: root Албански: rrënjë, dell

жир повеќе

мн. жирови
Вид збор: Именка, машки род
желад
Англиски: acorn Албански: lis

житарица повеќе

мн. житарици
Вид збор: Именка, женски род
Растенијата од кои се добиваат зрнести плодови.
Англиски: grain Албански: drithëra

житарски повеќе

житарскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со жито.
Англиски: grain Албански: drithi

житен повеќе

житни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на жито, што е од жито.
Англиски: grain Албански: drithi, drithërorë

жито повеќе

мн. жита
Вид збор: Именка, среден род
Заеднички назив за едногодишните растенија чијшто зрнест плод служи за исхрана (пченица, јачмен, 'рж, овес, ориз, пченка).
Англиски: grain Албански: drith
Друг назив за пченица, растение и плод.
Англиски: wheat Албански: grurë

жолтика повеќе

мн. жолтики
Вид збор: Именка, женски род
Кисел трн, цветно растение од редот лутиковидни.
Латински: Berberis vulgaris Англиски: barberry

жулавица повеќе

мн. жулавици
Вид збор: Именка, женски род
Вид габа, печурка.

жунжуле повеќе

Види и: џунџуле (ср.)
мн. жунжулиња
Вид збор: Именка, среден род
џунџуле
Англиски: Mexican marigold

журка повеќе

мн. журки
Вид збор: Именка, женски род
коприва
Англиски: nettle Албански: hithër
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш