Архаизам - категорија

ха повеќе

Вид збор: Префикс
Почетен слог во многу зборови од турско, персиско и арапско потекло: хабер, хаби, хава, хазно, хаир и сл.

хаерлија повеќе

мн. хаерлии
Вид збор: Именка, женски род
Стари турски пари.
Албански: haerlie, monedha të vjetra turke

хазена повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Женска игра со топка.
Англиски: handball

харемлак повеќе

мн. харемлаци
Вид збор: Именка, машки род
Дел од муслиманска куќа определен за жени.
Турски: haremlik

харзувал повеќе

Вид збор: Именка, машки род
писмена молба, претставка, поднесок
Англиски: petition Турски: arzuhâl

хе повеќе

Вид збор: Префикс
Почетен слог од некои зборови од турско, персиско или арапско потекло: хеким, хелбете, хендек, хептен и сл.

хектограф повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Уред за размножување ракописи и цртежи.

хемизација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Искористување на резултатите од хемијата а во индустријата и земјоделството.
Примери:
Хемизација на технолошкиот процес, на земјоделството.

хисар повеќе

(едн.) хисарот
Вид збор: Именка, машки род
тврдина, замок, утврден град
Англиски: fortress Турски: hisar

хоџабашија повеќе

Види и: коџабашија (м.)
мн. хоџабашии
Вид збор: Именка, машки род
коџабашија
Турски: kocabaşı

хранилиште повеќе

мн. хранилишта
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што се чува нешто.
Англиски: depository, repository

хранител повеќе

мн. хранители
Вид збор: Именка, машки род
чувар, покровител
Англиски: protector Албански: mbrojtës

христољубец повеќе

мн. христољупци
Вид збор: Именка, машки род
христољубив, богољубец
Англиски: christian

ху повеќе

Вид збор: Префикс
Почетен слог кај некои зборови од турски, персиско и арапско потекло.
Примери:
хуј(лија), хунер, хустабашија, хуќумат, хуџум
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш