ќелија

мн. ќелии
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 3035
1. Собичка, која може да биде и многу мала, особено в затвор, манастирска ќелија - собата на калуѓерот.
Англиски: cell Албански: qeli
Употреба: Архитектура и градба
Примери:
затворска ќелија
2. Најпроста градбена единица на организмите.
Англиски: cell Албански: qeli
Употреба: Биологија
3. Окце во сот - ќелија во пчелино саќе.
Англиски: honeycomb cell Албански: huall
4. Основна единица на организација.
Англиски: unit Албански: qeli
Употреба: Преносно значење
Примери:
партиска ќелија