а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

чини

чинат; чинел
Вид збор: Глагол, несвршен
Ранг: 229
1. Во литературниот јазик поретко, во одделни обрати и состави: прави, врши.
Англиски: does Албански: bën
Употреба: Народна поезија , Разговорно
Примери:
Што да прави, што да чини, кутрата!
Кога нејќе да слуша, што да му чинам (што да му правам)!
(поет.) Чинеа злости без број.
Ете не идам, што ќе ми чиниш.
2. Во состави со разни именки.
Англиски: does Албански: bën
Примери:
Чини кавга, чини метании.
(нар. поез.) Чини зговор.
Чини лакрдии, чини дикат, чини мукает.
3. претвори, преправи, направи, стори
Англиски: turn Албански: shëndron
Примери:
Чини ме едно пиле.
4. (непреод.) чини, работи, постапува, се однесува
Англиски: make Албански: bën
Примери:
Добро чиниш што си стоиш настрана.
5. вреди, има одредена вредност, има цена.
Англиски: value Албански: vlenë
Употреба: Народна поезија
Примери:
Ова не чини ни педесет гроша.
Колку чини шапкава?
(разг.) Чини пари.
Е, тоа ти чини пари.
Толку (пари) чини.
Колку пари чини што си тука, кога ништо не работиш.
6. колку (само) вреди
Англиски: value Албански: vlenë, bën
Примери:
Колку пари чини денеска тоа што си имате своја куќа.
Ни пет пари не чини.
7. вреди, добар е
Англиски: worth Албански: i vlefshëm
Употреба: Разговорно
Примери:
Така, значи, јас не чинам, а ти чиниш.
Оваа работа воопшто не чини.
Тоа не ти чини.
Не ти чини тоа што го правиш.
(разг.) За ништо не чини.
8. Со кратките форми на личните заменки за индиректен предмет.
Албански: konvenon
Употреба: Безлично
Примери:
Ако ми чини.
Ако ти чини земи го, ако не - не мораш.
9. Обично со негација, но може и без неа.
Албански: nuk bën
Употреба: Безлично
Примери:
не чини, не е убаво, не треба
Не чини така да зборуваш пред постари.
Јас знаев сè, туку не чинеше да кажам пред неа.
Чини ли да си го тепаш брата си, бре, магаре ниедно!
10. (во модална употреба) може, добро, во ред
Албански: bën, mundet
Употреба: Безлично
Примери:
Сакам ти да ја свршиш оваа работа - чини, ќе ја свршам, зошто да не.
11. Во конструкција со императивен облик на свршените глаголи означува дека дејството се повторува.
Албански: bën kështu e ashtu
Примери:
Тој чини фати го и пак пушти го.
По некоја жена чинеше појави се на порта, и пак тргни се.
12. смета, мисли
Англиски: think Албански: mendon
Примери:
Чиниш дека никој не те виде.
Но јас чинев дека спиеш.
Чинам дека немаш право.
13. (се чини) Само 3 л. еднина со кратките форми на личните заменки за индиректен предмет во модална употреба.
Англиски: seem Албански: ngjan, duket
Употреба: Безлично
Примери:
Ми се чини дека...
Така ти се чини.
Се чини...
Времево, се чини, ќе се расипе.
Како што се чини.
14. Замислувајќи се себе си, сметајќи се себе си.
Англиски: imagine Албански: imagjinoj, supozoj
Употреба: Разговорно
Примери:
Се чинел поумен од другите.
15. станува
Англиски: become Албански: bëhem
Употреба: Разговорно
Примери:
Од ден на ден сè полош се чинеше.
Како други домаќини што се чинат.
16. Со перфективно значење: станува, постанува, се претвора
Англиски: turn Албански: shëndrohet, bëhet
Употреба: Разговорно
Примери:
Ќе се чинам калуѓерка.
Ќе се чинам едно пиле.
Изрази
(нар. поез.) Евреи свадба чинеа.
(нар. поез.) Чини си дикат невестата.
(нар. поез.) Колку ти чини трлото, толку ми чини грлото.
Чини измет - помага, служи, двори.