а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

како

Вид збор: Сврзник
Ранг: 385
1. Во зависносложени временски реченици.
Примери:
Како ја виде, како ја дочу, така рипна од местото.
2. Во зависносложени односни (релативни) реченици, во сврзувачка функција за да се изрази споредба врз основа на начин, заедно со што.
Примери:
Тој работи како што му кажале тие.
Како што ми покажаа, така постапив.