девствен

девствени
Вид збор: Придавка
Ранг: 31792
1. Што се однесува на девица; што е невин, скромен, чесен.
Англиски: virgin
Примери:
девствена мома
2. Што е чист, неизвалкан.
Англиски: clean
Употреба: Преносно значење
Примери:
девствена соба
3. Што е недопрен, неначнат.
Англиски: untouched
Употреба: Преносно значење
Примери:
девствени предели
Изведенки
1. девствено прил.
Пример: Секогаш беше избричен, со колосана девствено бела јака.
2. девственост ж.