масив

мн. масиви
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 17604
1. Планина што се протега на широк простор, слабо разгранета, без изразени, остри врвови.
Англиски: massif Албански: masiv, varg
Употреба: Геологија
Примери:
Шарпланински масив.
2. Голем простор од нешто еднородно.
Англиски: massif Албански: masiv
Примери:
шумски масив, леден масив