скандира

скандираат; скандирал; скандирајќи
Вид збор: Глагол, несвршен
Ранг: 30913
1. Громко и јасно изговара зборови, особено извици, пароли, разделувајќи ги на слогови.
Англиски: chant Албански: psal, britmë në rrokje
Примери:
Рајата надвор скандира и аплаудира.
Го скандираа неговото име.
2. Чита, обично стихови, потцртувајќи секоја единица на ритамот.
Англиски: chant Албански: psal