син

мн. синови
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 466
1. Машко дете во однос на своите родители.
Англиски: son Српски: син Албански: djalë Бугарски: син Грчки: γιος
Примери:
Имаше двајца синови.
вонбрачен син
постар син
најмладиот син
(разг.) блудниот син
духовен син
ѓаволски син
кучешки (песји) син
свински син
Почекајте, ќе дојде син ми.
2. Нежно обраќање на постар човек кон дете или кон млад човек.
Англиски: child Албански: bir
Употреба: Разговорно
Примери:
Подај ми го, сине, столот - му се обрна стариот на момчето до себе.
3. Лице од машки пол што припаѓа кон определен општествен слој.
Англиски: descendant Албански: pasardhës
Примери:
богаташки син
4. Човек како жител на некоја област или претставник на некоја националност; човек крвно сврзан со некого или со нешто.
Англиски: offspring Албански: pasardhës
Употреба: Преносно значење
Примери:
син на планината
син на југот
синови на Македонија
верен син на партијата
синови на новото време
Изрази
Син како клин (пелин, сол), зет како мед - мил ни е зетот, ама без синот не можеме (како што не можеме без сол).
(посл.) Страдна мајка за слепаго сина - кога нема дожд, добар е и град; кога нема поарно, го прифаќаме и полошото или тоа што ни се нуди.
Сине мајчин! (закана)! - за потсилување на својот став при искажување укор, неодобрување на нешто.
(посл.) Каков татко, таков син - нормално е синот да личи на својот татко и физички и по карактер.
(разг.) Мамин (татин) син - разгален син, разгалено дете.
Син божји - Исус Христос.
Блуден син - распуштен син, расипник.
Кучкин син - лош, проклет, поган човек.
Изведенки
синченце ср.
(едн.)
дем. и хип.