синдилија

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 41132
1. Пропаст, крај на светот.
2. Непозната земја, многу далеку, во недоглед.
Англиски: infinity
Примери:
Во таа синдилија никој нема да ги препознае.
Изрази
По сила иде и синдилија - по војни, разорувања иде крајот на светот, доаѓа пропаст.