синдик

мн. синдици
Вид збор: Именка, машки род
1. Во Стара Грција - заштитник на суд, адвокат.
Албански: sindik
Употреба: Историја
2. Во некои земји на Западна Европа - претставник на некоја установа, општина, корпорација ополномоштен да ги води нејзините работи, правен застапник.
Англиски: company lawyer Албански: përfaqësues juridik
Употреба: Правда