професионален

професионалниот
Вид збор: Придавка
Ранг: 3356
1. Што се однесува на професија и на професионалец.
Англиски: professional Албански: profesional
Употреба: Економија
Примери:
професионална ориентација
2. Што е својствен за некоја професија.
Англиски: professional Албански: profesional
Примери:
Професионални болести.
3. Што е добар во својата професија.
Англиски: professional Албански: profesional
Примери:
Професионален однос.
Изведенки
1. професионално прил.
Пример: Професионално ја изведе работата.
2. професионалност ж.