логика

мн. логики
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 2251
1. Наука што се занимава со проучување на законитостите на човековото миcлење.
Англиски: logic Албански: logjikë
Употреба: Филозофија
2. Закономерност во начинот на размислување, разумност, смисла.
Англиски: logic Албански: logjikë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Во тоа што го зборува нема никаква логика.
3. Како наставен предмет и учебник.
Англиски: logic Албански: logjika
Употреба: Образование
Примери:
Учениците се на час по логика.
Изведенки
логички прид.
логичкиот