корозија

(едн.) корозијата
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 43600
1. Разјадување на карпите и на минералите под хемиско влијание на водата.
Англиски: corrosion Албански: korozion
Употреба: Геологија
2. Нагризување на металните површини под дејство на влага, хемикалии од атмосферата итн.
Англиски: corrosion Албански: korozion
Употреба: Хемија
3. Разорување на ткивото поради гноење или дејcтво на отровни материи.
Англиски: corrosion Албански: korozion
Употреба: Медицина