кол

мн. колови
Вид збор: Именка, машки род
Ранг: 3882
Дебело, право и на едниот крај наострено дрво за забивање во земја.
Англиски: stake
Примери:
Собирам колје за ограда.
Изрази
(истор.) Набие на кол - изврши смртна казна на тој начин.
Од кол на кол - кога cе оди од една во друга лоша работа, најпосле ќе се настрада.
Cе собрале кој од кол, кој од ортома - се собрале најлошите, најдолните луѓе.