беззаконие

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Ранг: 23720
1. Состојба на непочитување на законите и прописите во една држава, противзаконитост.
Англиски: lawlessness
Употреба: Правда
Примери:
Владееше варварство и беззаконие.
2. злодело, насилство, незаконитост
Англиски: crime
Примери:
Стравот од беззаконието се гледаше на сите лица на луѓето.
Изведенки
беззаконитост ж.
Пример: култура на беззаконитост