слама

(едн.) сламата
Вид збор: Именка, женски род
Ранг: 1892
Сув остаток од житни растенија.
Англиски: straw
Употреба: Земјоделство
Примери:
Го скрил во сламата.
Спие на слама.
еден кош слама
Изрази
(посл.) Оган со слама не се гаси.
(разг.) Работи како вол за слама - работи само за храната што ја јаде, работи за џабе, без добивка.
(разг.) Кумова Слама - соѕвездие
Дроби (чука) празна слама - зборува глупости, што ќе му падне на памет.
Полни си го грбот со слама - закана со ќотек.
Изведенки
сламичка ж.
(едн.)
дем.