teacher - онтологија

даскал повеќе

мн. даскали
Вид збор: Именка, машки род
учител

даскалица повеќе

Види и: даскал (м.)
мн. даскалици
Вид збор: Именка, женски род
Учителка или жена на даскал.

наставник повеќе

мн. наставници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што изведува настава.
Албански: mësues, arsimtar
Употреба: Образование

педагог повеќе

мн. педагози
Вид збор: Именка, машки род
наставник, учител
Албански: pedagog, mësues
Употреба: Образование

учител повеќе

мн. учители
Вид збор: Именка, машки род
Оној што ги учи учениците во основно училиште.
Албански: mësues, arsimtar
Употреба: Образование
Воопшто оној што учи ученици или други по определен предмет.
Албански: mësues

учителка повеќе

Види и: учител (м.)
мн. учителки
Вид збор: Именка, женски род
жена учител
Употреба: Образование