teach - онтологија

даскалува повеќе

Види и: даскал (м.)
даскалуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Работи како даскал, учителствува.

изнаучи повеќе

Види и: научи (св.)
изнаучат
Вид збор: Глагол, свршен
Научи некого на многу работи, пренесе некому многу знаење.
Албански: mësoj, jap mësim

научи повеќе

научат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе некакво знаење, оспособи некого за нешто.
Албански: mësoj

одучи повеќе

одучат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да изгуби, да заборави навика.
Албански: zhvadit, zvjerdh, largon shprehi

подаскалува повеќе

Види и: даскалува (несв.)
подаскалуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Поработи некое време како даскал.

поднаучи повеќе

Види и: научи (св.)
поднаучат
Вид збор: Глагол, свршен
Навикне на нешто донекаде.
Албански: mësohem

подучи повеќе

Види и: учи (несв.)
подучат
Вид збор: Глагол, свршен
Обучи некого нешто малку, во некоја мера.
Албански: jap mësim

поучи повеќе

поучат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде поука.
Албански: jap mësim

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(со предмет) Предава на некого некакви знаења.
Албански: mësoj
Употреба: Образование

учителствува повеќе

учителствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Работи како учител.
Употреба: Образование

школува повеќе

школуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Учи, даде некого да учи на училиште.
Албански: arsimoj, mësoj
Употреба: Образование