stupid - онтологија

акнат повеќе

акнати
Вид збор: Придавка
удрен, чукнат, глупав

блесав повеќе

блесави
Вид збор: Придавка
глупав, ненормален, забеган
Српски: блесав
Употреба: Дијалектен збор

будалест повеќе

будалестиот
Вид збор: Придавка
Што покажува особини на будала, што се однесува како будала.

глуп повеќе

Види и: глупав (прид.)
глупиот
Вид збор: Придавка
глупав
Албански: budalla

глупав повеќе

глупави
Вид збор: Придавка
Што има ограничени умствени способности, заостанат.

глупавичок повеќе

Види и: глупав (прид.)
глупавичкиот
Вид збор: Придавка
глупав
Употреба: Деминутив

идиотски повеќе

идиотскиот
Вид збор: Придавка
глупав, бесмислен
Употреба: Разговорно

празен повеќе

празни
Вид збор: Придавка
лекомислен, ограничен
Албански: i trashë

серсем повеќе

Вид збор: Придавка
глупав, тупав
Турски: sersem
Употреба: Архаизам , Неменлив збор

ступиден повеќе

Види и: глупав (прид.)
ступидниот
Вид збор: Придавка
глупав

тапоумен повеќе

Види и: тапоглав (прид.)
тапоумна
Вид збор: Придавка
тапоглав

трупав повеќе

трупавиот
Вид збор: Придавка
приглупав, тупав, тапоглав
Употреба: Дијалектен збор

утмански повеќе

Види и: утман (м.)
Вид збор: Придавка
Што се однесува на тапоглавец.
Употреба: Разговорно

штур повеќе

штури
Вид збор: Придавка
За човек - празен, празноглав, глупав.