serve - онтологија

војникува повеќе

војникуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Служи во војска, е војник.
Употреба: Воен термин

двори повеќе

дворат
Вид збор: Глагол, несвршен
Служи, опслужува, гости.
Употреба: Архаизам

дослужи повеќе

Види и: служи (несв.)
дослужат
Вид збор: Глагол, свршен
Служи до определено време, до крај.

загости повеќе

загостат
Вид збор: Глагол, свршен
(се загости) Почне да се гости.
Албански: shërbej, gostis

заслугува повеќе

Види и: слугува (несв.)
заслугуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да слугува.

измет повеќе

(едн.) изметот
Вид збор: Именка, машки род
Само во изразот: Чини, прави измет некому - се грижи за некого.
Турски: hizmet Албански: shërbej

измеќари повеќе

измеќарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Служи како измеќар.
Турски: hizmetkârlık yapmak
Употреба: Разговорно

изнагости повеќе

Види и: нагости (св.)
изнагостат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагости, пречека убаво, обилно некого или многумина.
Албански: gostis, shërbej

ислужи повеќе

ислужат
Вид збор: Глагол, свршен
Отслужи некоја служба.
Албански: shërbej
Одржи литургија, црковна служба.
Албански: mban liturgji
Употреба: Црковен термин

момокува повеќе

момокуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Работи како момок, слугува.

опслужи повеќе

Види и: служи (несв.)
опслужат
Вид збор: Глагол, свршен
Задоволи потреби, барања, желби на купувач, на гостин, клиент и сл.
Албански: shërbej, servoj

отслужи повеќе

отслужат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши, изврши воена или некоја друга обврска.
Албански: mbaroj shërbimin
Ислужи, не е веќе во употреба.
Албански: mbaroj shërbimin, jasht përdorimit
Употреба: Разговорно

погости повеќе

погостат
Вид збор: Глагол, свршен
(се погости) се почести, се послужи
Албански: gostitem

подаде повеќе

подадат
Вид збор: Глагол, свршен
Послужи со нешто.
Албански: servon, shërben

послужи повеќе

послужат
Вид збор: Глагол, свршен
Почести, нагости со јадење, пиење.
Албански: shërbej
Служи малку, кратко време.
Албански: shërbej

риза повеќе

ризаат
Вид збор: Глагол, несвршен
чини услуги, служи

серва повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид игра со топка за двајца или за четворица играчи.
Употреба: Разговорно , Спорт

сервира повеќе

сервираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Постави, поставува маса за јадење.
Албански: shtron, servon
Употреба: Преносно значење
Примери:
Во трпезаријата веќе беше сервирана вечера.
Изнесе, изнесува, предложи, предлага.
Албански: servoj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Тој знае да сервира лаги.
Во тенис, пинг-понг, одбојка - изведе, изведува сервис, почне, почнува игра.
Албански: servoj
Употреба: Спорт
Примери:
Прво сервираше нашиот репрезентативец.

сервис повеќе

мн. сервиси
Вид збор: Именка, машки род
Во тенис, пингпонг, одбојка - почетен удар.
Албански: serv, goditje
Употреба: Спорт

слугува повеќе

Види и: служи (несв.)
слугуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
служи
Употреба: Разговорно

службува повеќе

службуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врши служба, работи како службениж.
Примери:
Службуваше повеќе години по внатрешноста.

служи повеќе

служат
Вид збор: Глагол, несвршен
Исполнува воена обврска.
Албански: shërbej
Употреба: Воен термин
Работи како слуга кај некого.
Албански: shërbej
Употреба: Економија
Исполнува нечија волја; врши услуги некому.
Албански: shërbej
Работи за доброто на некого или нешто.
Албански: shërbej
За механизми или за нивни делови, за орудија, за човечки органи - ја исполнува својата намена; се користи за нешто.
Албански: shërbej, punoj
Се јавува како нешто, претставува нешто.
Албански: shërbej
(се служи) Зема нешто поставено на маса, се послужува.
Албански: shërbej

служува повеќе

служуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
служи, слугува
Употреба: Народна поезија

слуша повеќе

слушаат
Вид збор: Глагол, несвршен
слугува
Албански: shërbej
Употреба: Разговорно

сослужи повеќе

Види и: ислужи (св.)
сослужат
Вид збор: Глагол, свршен
ислужи
Употреба: Ретко

услужи повеќе

услужат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи услуга.
Послужи гостин или муштерија.

услужува повеќе

услужуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави услуга.