servant - онтологија

алајка повеќе

мн. алајки
Вид збор: Именка, женски род
слугинка
Турски: halayık
Употреба: Архаизам

амал повеќе

мн. амали
Вид збор: Именка, машки род
слуга
Албански: shërbyes
Употреба: Архаизам , Преносно значење , Разговорно

измеќар повеќе

мн. измеќари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што заработува служејќи други луѓе.
Турски: hizmetkâr Албански: shërbëtor, yzmeqar
Употреба: Разговорно

момок повеќе

мн. момоци
Вид збор: Именка, машки род
Помошник во селска куќа.
Албански: shërbyes
Употреба: Архаизам

момоче повеќе

Види и: момок (м.)
мн. момочиња
Вид збор: Именка, среден род
момок
Употреба: Деминутив

послушник повеќе

мн. послушници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е послушен, што слуша без приговор.
Албански: shërbyes, vasal
Употреба: Пејоратив

раб повеќе

мн. рабови
Вид збор: Именка, машки род
Човек предан на бога, слуга божји.
Албански: shërbyes
Употреба: Црковен термин

сеизин повеќе

Види и: сеиз (м.)
мн. сеизини
Вид збор: Именка, машки род
коњушар
Употреба: Архаизам

слуга повеќе

мн. слуги
Вид збор: Именка, машки род
Човек најмен од некого да му врши лични, обично домашни работи.
Примери:
Бил слуга кај некој трговец.
Лице што служи на туѓи интереси.
Примери:
Слуга на непријателот.

слугина повеќе

Види и: слугинка (ж.)
мн. слугини
Вид збор: Именка, женски род
слугинка

слугинка повеќе

мн. слугинки
Вид збор: Именка, женски род
Жена најмена да врши домашна работа, домашна помошничка.
Примери:
Работеше одамна како слугинка.

слугинче повеќе

Види и: слугинка (ж.)
мн. слугинчиња
Вид збор: Именка, среден род
слугинка
Употреба: Деминутив

слугувач повеќе

Види и: слугува (несв.)
мн. слугувачи
Вид збор: Именка, машки род
слуга
Употреба: Разговорно
Примери:
Слугувачите ги наместиле трпезите.

служанка повеќе

Види и: слугинка (ж.)
мн. служанки
Вид збор: Именка, женски род
слугинка
Примери:
Интелигенцијата да биде вистинска служанка на народот.

служач повеќе

Види и: слугувач (м.)
мн. служачи
Вид збор: Именка, машки род
слуга

собар повеќе

мн. собари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се грижи за собата, гардеробата и за лицето во чија служба работи.
Албански: shërbyes
Примери:
висок собар

ќоле повеќе

Вид збор: Именка, среден род
слуга, роб
Турски: köle
Употреба: Архаизам