senile - онтологија

извеан повеќе

извеаниот
Вид збор: Придавка
Што душевно многу попуштил (обично од старост).

изветреан повеќе

изветреаниот
Вид збор: Придавка
Што изгубил од умствените способности.

излапен повеќе

излапени
Вид збор: Придавка
Што станал сенилен од старост.
Употреба: Разговорно

матув повеќе

матувиот
Вид збор: Придавка
(само во м.р.) сенилен, заборавен човек
Употреба: Разговорно

сенилен повеќе

сенилни
Вид збор: Придавка
Изветреан, старечки, кој го губи помнењето окапан, папсан.
Примери:
Сенилен учител.