resonance - онтологија

резонанс повеќе

Види и: резонанција (ж.)
мн. резонанси
Вид збор: Именка, машки род
резонанција
Албански: rezonancë

резонанца повеќе

Види и: резонанција (ж.)
мн. резонанци
Вид збор: Именка, женски род
резонанција

резонанција повеќе

мн. резонанции
Вид збор: Именка, женски род
Својство на телата да затреперат или да го зголемат треперењето во непосредна близина на друго тело што трепери.
Албански: rezonancë
Употреба: Физика
Стремеж на системот да осцилира со поголема амплитуда на точно определена фреквенција.
Албански: rezonancë
Употреба: Технологија
Медицински преглед со помош на електромагнетни бранови за рана дијагноза на болести.
Албански: rezonancë
Употреба: Медицина
одзвук, одглас
Албански: rezonancë
Употреба: Преносно значење