recite - онтологија

декламира повеќе

декламираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Интерпретира, говори мошне впечатливо некаков текст (обично песна).

издекламира повеќе

Види и: декламира (несв.)
издекламираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
декламира

изрецитира повеќе

Види и: рецитира (св. и несв.)
изрецитираат
Вид збор: Глагол, свршен
Рецитира кратко или заврши со рецитација.

испее повеќе

Види и: пее (несв.)
испеат
Вид збор: Глагол, свршен
прочита
Албански: lexoj, këndoj
Употреба: Архаизам , Разговорно

рецитира повеќе

рецитираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Чита, или кажува напамет стихови пред слушатели, декламира.