put - онтологија

заклава повеќе

Види и: клава (несв.)
заклаваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да клава, да става нешто едно по друго.

клава повеќе

Види и: кладе (св.)
клаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
кладе

кладе повеќе

кладам
Вид збор: Глагол, свршен
стави

настави повеќе

настават
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, намести повеќе предмети.
Албански: vendos

опне повеќе

опнат
Вид збор: Глагол, свршен
стави, намести
Албански: vendos
Употреба: Разговорно

остави повеќе

остават
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, кладе, спушти нешто негде со цел таму да остане.
Албански:

перне повеќе

пернат
Вид збор: Глагол, свршен
стави, тури
Албански: fus, mbush
Употреба: Разговорно
Примери:
Перни му на гравот уште две-три сушени пиперки, и ќе разбереш од јадење.

пернува повеќе

Види и: перне (св.)
пернуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
ставање
Албански: fus
Употреба: Разговорно

пласне повеќе

пласнат
Вид збор: Глагол, свршен
намести, стави
Албански: vendos
Употреба: Преносно значење

подложи повеќе

подложат
Вид збор: Глагол, свршен
подметне, постави, поткладе
Албански: vë, fut, shtie

става повеќе

Види и: стави (св.)
(се) ставаат
Вид збор: Глагол, несвршен
стави
Албански: vë, vendos

стави повеќе

Види и: става (несв.)
стават
Вид збор: Глагол, свршен
Положи, расположи некаде нешто.
Албански: vendos
Постави едно нешто над друго, допре.
Албански: vendos
Постави, прикрепи едно нешто кон друго; установи за работа.
Албански:
(за облека, украс) Постави на себе.
Албански: vendos

ставува повеќе

Види и: стави (св.)
ставуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
стави
Албански: vë, shtie
Употреба: Разговорно

тура повеќе

турат
Вид збор: Глагол, несвршен
става, метнува
Албански: shtie, mbush

тури повеќе

турат
Вид збор: Глагол, свршен
стави, метне
Албански: vendos

удри повеќе

удрат
Вид збор: Глагол, свршен
стави, постави
Албански: vendos, vë

чукне повеќе

чукнат
Вид збор: Глагол, свршен
става
Албански:
Употреба: Преносно значење

шибне повеќе

шибнат
Вид збор: Глагол, свршен
става, метнува
Албански: vendos
Употреба: Преносно значење , Разговорно